In thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. – Tandartspraktijk Beugeling B.V. – Eelderwolde

Tandartspraktijk Beugeling

Welkom in onze praktijk, gevestigd in Eelderwolde, net ten zuiden van de stad Groningen. De praktijk voor algemene tandheelkunde, implantologie, cerec-kronen, esthetische tandheelkunde en reconstructieve tandheelkunde.

Wij doen ons uiterste best om u te verwelkomen als gast. Wij bieden u een warm ontvangst, een prettig verblijf als u moet wachten.

We staan als team voor u klaar om met de grootste deskundigheid een behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, passend bij uw wensen.

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom!

U kunt zich via de knop inschrijven aanmelden, wilt u liever telefonisch inschrijven, is dit ook mogelijk via bovenstaand telefoonnummer.

Naar inhoud

Terug naar overzicht

In thuisquarantaine bij aankomst in Nederland.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-terugkomst-uit-land-met-oranje-of-rood-reisadvies

In thuisquarantaine bij aankomst in Nederland
Reist u (terug) naar Nederland? Bekijk dan voor vertrek het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) voor het land waaruit u vertrekt. Daarin leest u of u het dringende advies krijgt 14 dagen in thuisquarantaine te gaan bij aankomst in Nederland. Ook als u geen klachten heeft die lijken op corona of als uit een test blijkt dat u geen corona heeft. Dit dringende advies geldt voor reizigers vanaf 13 jaar. De quarantaine in Nederland kan thuis, maar ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel. Lees de vragen over quarantaine.

Vragen over (thuis)quarantaine
Wanneer geldt het dringende advies voor (thuis)quarantaine bij terugkomst in Nederland?
Dit geldt als in het reisadvies van BZ voor het land of gebied waaruit u vertrekt staat dat u het dringende advies krijgt om 14 dagen in quarantaine te gaan bij aankomst in Nederland. Ook als u geen klachten heeft die lijken op corona of als uit een test blijkt dat u geen corona heeft. Dit dringende advies geldt voor reizigers vanaf 13 jaar.

Het maakt niet uit of het dringende advies voor quarantaine nog niet in het reisadvies stond toen u daar aankwam. Of dat het advies tijdens uw verblijf in het land of gebied veranderde. Ook als u direct naar Nederland terugreist wanneer het advies verandert geldt het dringende advies voor 14 dagen (thuis)quarantaine.

Installeer de Reisapp van BZ om altijd de meeste actuele informatie over thuisquarantaine en het reisadvies te kunnen bekijken.

Wat betekent (thuis)quarantaine?
Blijf op de plek waar u in quarantaine bent. Ontvang geen bezoek.
U mag in de periode dat u in quarantaine bent niet reizen of naar een andere locatie in Nederland gaan. Inkomende reizigers mogen niet terugkeren naar het land van herkomst.
Als u tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus mag u na 14 dagen stoppen met de quarantaine.
Voor (thuis)quarantaine gelden de volgende leefregels:
U werkt thuis en gaat niet met openbaar vervoer.
Alleen als u in de zorg werkt, mag u onder bepaalde voorwaarden werken. Overleg dit met de GGD of de bedrijfsarts.
Er mag niemand bij u op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
Alleen de mensen die bij u wonen, mogen samen met u in huis zijn. U heeft zo weinig mogelijk contact met uw huisgenoten en blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar neem telefonisch contact op met de arts.
Laat anderen boodschappen doen. Als dit niet kan, mag u wel even naar buiten om een boodschap te doen. Maar alleen als u geen klachten heeft.
U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
Kinderen tot en met 12 jaar mogen naar school of sporten, maar niet naar de kinderopvang.
Wat moet ik doen als ik klachten krijg die lijken op corona?
Als u klachten krijgt, mag u niet naar buiten. U kunt zich laten testen bij de GGD. Als u ook andere aandoeningen of zware coronaklachten heeft, belt u de huisarts. U blijft thuis en u heeft geen contact met anderen, totdat de testuitslag bekend is.
Als uit de coronatest blijkt dat u geen corona heeft, dan blijft u in thuisquarantaine totdat de 14 dagen voorbij zijn.
Als uit de coronatest blijkt dat u wel corona heeft, geldt:
U gaat in isolatie. Vermijd contact met huisgenoten, familieleden en ander bezoek.
Volg de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten of GGD.
Uw reisgenoten of gezinsleden van 13 jaar en ouder moeten ook in (thuis)quarantaine (blijven).
U mag niet reizen en niet terug gaan naar uw land van herkomst als dit niet Nederland is.
De GGD start een bron- en contactonderzoek (voor toeristen alleen voor het verblijf in Nederland).
Zorg voor goede persoonlijke hygiëne. Was regelmatig uw handen met water en zeep. Doe dit altijd:
na hoesten en niezen;
nadat u op het toilet bent geweest;
na het schoonmaken en opruimen;
voor het (bereiden van) eten.
Gebruik voor het hoesten een papieren zakdoek. Heeft u geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van uw elleboog.
Gebruik een zakdoek maar 1 keer en gooi de zakdoek gelijk weg. Was daarna uw handen.
Welke reizigers hoeven niet in (thuis)quarantaine?
Reizigers tot en met 12 jaar hoeven niet in (thuis)quarantaine.

Bepaalde groepen reizigers vallen ook onder een uitzonderingscategorie. Deze groepen hoeven bij terugkeer niet 14 dagen in quarantaine (behalve als zij klachten hebben).

Het gaat daarbij om de volgende groepen:

transitpassagiers die via Nederland willen reizen en die de internationale transitzone van de luchthaven niet verlaten;
zeevaarders met een zeemansboekje (behalve zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart)
personen die zwaarwegende redenen hebben om hun familie in Nederland te bezoeken. Hierbij gaat het om reizen in uitzonderlijke gevallen. Een uitzonderlijk geval is bijvoorbeeld een terminaal ziek familielid bezoeken of een begrafenis bijwonen. Het is bedoeld voor de eerstegraads- en tweedegraadsfamilieleden. Partner en kinderen zijn eerstegraads en kleinkinderen zijn tweedegraads.
Voor bepaalde beroepen geldt dat hun inzet noodzakelijk kan zijn. Voor beroepen en branches waar reizen noodzakelijk is maken werkgevers en werknemers gezamenlijk afspraken over de afweging tussen noodzaak en risico’s en de borging voor het nakomen van deze afspraken over thuisquarantaine. Daarbij kunnen zij zich laten adviseren door arbodiensten. Het gaat daarbij (onder meer) om:

zorgprofessionals, alleen als zij naar Nederland reizen voor werk (inclusief medische onderzoekers en zorgpersoneel voor de ouderenzorg);
grenswerkers als zij voor hun werk reizen;
personen werkzaam in het transport als zij voor hun werk reizen;
diplomaten als zij voor hun werk reizen;
personeel van internationale organisaties en personen uitgenodigd door internationale organisaties, als zij voor hun werk reizen;
militair personeel, als deze medewerkers voor hun werk reizen;
humanitaire hulpverleners, als zij voor hun werk reizen;
personeel ten behoeve van civiele bescherming, als deze medewerkers voor hun werk reizen.
Ik kom uit een land waarvoor het dringende advies voor thuisquarantaine geldt. Ik heb mij (in het buitenland of in Nederland) laten testen. De testuitslag was negatief. Moet ik dan toch 14 dagen in quarantaine?
Ja, het dringend advies is dat u bij aankomst in Nederland alsnog 14 dagen in quarantaine gaat. Ook als u zich op uw reisbestemming heeft laten testen en de uitslag was negatief. Of als u zich direct in Nederland heeft laten testen en de uitslag was negatief.

Als u besmet raakt met het coronavirus duurt het tussen de 2 en de 14 dagen voordat u klachten krijgt. Een test is een momentopname. De test laat niet zien of u de ziekte nog gaat ontwikkelen. Het is belangrijk dat u tot die tijd thuisblijft. En dat u zich bij (milde) klachten opnieuw laat testen.

Ik kom uit een land waarbij ik bij aankomst in Nederland geen advies voor thuisquarantaine kreeg. Een paar dagen na aankomst veranderde dit. Moet ik dan alsnog 14 dagen in quarantaine?
Nee, u hoeft dan niet alsnog 14 dagen in quarantaine. Wel is het extra belangrijk om uw gezondheid in de gaten te houden, thuis te blijven bij (lichte) klachten en u te laten testen.

Ik land of vertrek vanaf een vliegveld in een gebied waarvoor het dringende advies voor thuisquarantaine geldt. Wat moet ik doen?
Ook dan geldt het dringende advies voor reizigers vanaf 13 jaar om bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Ook als u maar kort in zo’n land of gebied bent.

Ik wil vanaf een vliegveld in een gebied of land waarvoor het dringende advies voor thuisquarantaine geldt doorreizen naar een gebied waarvoor dit advies niet geldt. Mag dit?
Boek de reis om en ga via een andere luchthaven in een land of gebied waarvoor het dringende advies voor thuisquarantaine niet geldt. Is dit echt niet mogelijk? Bijvoorbeeld omdat het reisadvies kort voor u vertrekt verandert en omboeken niet mogelijk is? Volg dan precies de Nederlandse basisregels op (1,5 meter afstand en een mondkapje) op de luchthaven. Volg eventueel ook aanvullende maatregelen van de luchthaven ter plaatse.

In de volgende gevallen is het dringend advies om na terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan:

U reist niet direct vanuit de luchthaven door in een eigen (gehuurd) voertuig.
U verblijft toch langer in het gebied.
Mag ik rijden door gebieden waarvoor het dringende advies voor thuisquarantaine geldt? En kan ik daar tanken?
Is er geen andere mogelijkheid dan te rijden door een gebied of land met advies voor thuisquarantaine (vaak oranje), vermijd dan zoveel mogelijk contact:

ga niet tanken;
stop niet tussendoor bij een café of een supermarkt;
reis door tot u niet meer in het oranje gebied bent.
Verblijft u toch langer in het gebied? Dan is het dringend advies om na terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan voor reizigers van 13 jaar of ouder.

Publicatiedatum: 04-08-2020